Med över 1,5 miljoner tittare har SVT:s ”Allt för Sverige” kommit att bli ett av landets mest populära TV-program. Under åtta söndagar varje höst får vi följa tio svenskamerikaner i jakten på deras svenska rötter. Målet är att återförenas med sin svenska släkt och vinna en släktträff. Det är en känslosam resa, där tävlingar och naturupplevelser varvas med gripande släkthistorier.
Programidén är från början norsk och handlar om kulturkrocken som uppstår när man tar norsk-amerikaner till Norge. När programmet skulle göras i Sverige gjordes efterforskningar för att försäkra sig om att deltagarna hade sina rötter här och att det fanns en släkt att träffa. I samband med det upptäckte redaktionen att det fanns starka berättelser i bakgrunden och att det vore dumt att inte använda och dela med sig av dessa.
Fredrik Mejster, Uppsala, är skribent och uppdragsforskare och har sedan 2015 varit ensam ansvarig släktforskare för programmet. I sin föreläsning berättar han om letandet i olika arkiv och hur arkivmaterial kan användas för att berätta släkthistorier i TV.